Ouderbetrokkenheid
Een goed contact met ouders vinden wij heel belangrijk. Ouders dragen bij aan een prettig klimaat op school door hun inzet als klassenouder of vanuit de kennis en ervaring op hun eigen vakgebied. De Ouderraad (OR) bespreekt regelmatig belangrijke schoolzaken en in de Medezeggenschapsraad (MR) hebben ouders invloed op het schoolbeleid. Een kind kan zich beter ontwikkelen als de ouders actief betrokken zijn bij de school. Ouders maken deel uit van de schoolcultuur. De Achtbaan werkt graag samen met ouders die bijvoorbeeld vanuit hun vakgebied actief willen zijn voor de school.
Contact met school
Wanneer uw kind zes weken op school zit, wordt u door de leerkracht uitgenodigd voor een gesprek over de ervaringen van de eerste periode. Tijdens dit gesprek wordt ook de oudervragenlijst besproken en is er ook de mogelijkheid om eventuele bijzonderheden te bespreken of misschien extra informatie aan de leerkracht door te geven.
Twee keer per jaar (november, maart) nodigt de leerkracht u uit voor een 10-minutengesprek. Tijdens deze gesprekken kunt u met de leerkracht over de ontwikkeling van uw kind op school praten. Voor deze 10- minuten gesprekken krijgt u een uitnodiging via Parro. Hier kunt u zich inschrijven. U krijgt hierover tegen die tijd nader bericht.
Mocht u vragen hebben of iets willen weten? Dan maken we daar graag tijd voor. Mocht u wat langer met ons willen praten, dan is het handig om van tevoren even een afspraak te maken. Indien er een korte mededeling is over uw kind, dan mag u dit altijd voor 08.30 uur aan ons komen melden.
Klassenouder
Op onze school werken we met ‘klassenouders’. Per groep zijn er één of twee ouders die de leerkracht ondersteunen op organisatorisch gebied voor activiteiten die direct met de groep te maken hebben. De klassenouder communiceert met de ouders via een groepsapp.
Luizenouders
Het kan wel eens voorkomen dat uw kind hoofdluis heeft. Wilt u de leerkracht(en) dan op de hoogte stellen? Zo kan de leerkracht andere ouders in de klas informeren en vragen om hun kinderen extra te controleren op hoofdluis. Uiteraard doen wij deze communicatie anoniem.
Ouderraad (OR)
De ouderraad coördineert in samenwerking met het team veelal feestelijke activiteiten. Ouders die het leuk vinden om extra activiteiten op school mede te organiseren (Kinderboekenweek, Sinterklaas, Kerst, Pasen, Koningsspelen etc.) kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan de ouderraad. Onderstaand vindt u de contactgegevens.
- Ouderraad Beukenrode: or.beukenrode@obsdeachtbaan.nl
- Ouderraad Cluster: or.cluster@obsdeachtbaan.nl
- Ouderraad Distelweg: ouderraad.distelweg@obsdeachtbaan.nl
Bij de uitvoering van de activiteiten worden ook ouders buiten de ouderraad betrokken. Iedere locatie heeft zijn eigen ouderraad, deze bestaat uit ongeveer 10 ouders uit alle groepen. Daarnaast is er een overkoepelende ouderraad die bestaat uit de voorzitters en secretaris van de locatie-ouderraad. In deze raad worden de kaders waarbinnen men werkt bepaald. Ook is er één overkoepelend penningmeester die jaarlijks tijdens de jaarvergadering financiële verantwoording aflegt.
De ouders in de OR zijn een belangrijke schakel tussen de geplande activiteiten van de school en de realisatie van de activiteiten voor de leerlingen. Regelmatig komen de ouders van de ouderraad bijeen. In elke vergadering worden de afgeronde activiteiten geëvalueerd en worden de eerstvolgende activiteiten besproken. In de voorbereiding van de activiteiten worden de taken verdeeld: Hoeveel ouderhulp hebben we nodig? En hoe gaan we de ouders benaderen? Wanneer en op welke tijd? Is het nodig om materialen te reserveren? Wat is het budget? De OR wordt aangestuurd door de voorzitter. De voorzitter van de OR stemt ongeveer 3x per jaar af met de directie en leidt de OR-vergaderingen. De penningmeester maakt een begroting en houdt de uitgaven bij. Het beschikbare budget is afhankelijk van de inkomsten verkregen uit de vrijwillige ouderbijdrage.
Medezeggenschapsraad (MR)
Elke school met een eigen brinnummer heeft een medezeggenschapsraad. De Achtbaan heeft 2 brinnummers; een voor locatie Cluster en een gedeelde brin voor locatie Distelweg en Beukenrode. Dit betekent dat we ook 2 medezeggenschapsraden hebben. Beide medezeggenschapsraden bestaan uit vier leden: 2 ouders en 2 teamleden.
De medezeggenschapsraad (MR) heeft 4 belangrijke rechten: adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en informatierecht. In de wet medezeggenschap is vastgelegd welke bevoegdheden de MR heeft binnen het beleid van de school. De MR vergadert ongeveer 6x per jaar. De MR nodigt de schoolleiding uit op een MR vergadering indien de MR daar behoefte aan heeft. Omgekeerd kan de schoolleiding de MR vragen om spreektijd tijdens een MR vergadering om de MR te informeren. Met name beleidswijzigingen moeten met de MR zijn besproken alvorens ze worden doorgevoerd. Eén keer per jaar brengt de MR schriftelijk verslag uit van alles wat zij heeft gedaan en welke onderwerpen er binnen de MR vergaderingen ter tafel zijn gekomen. De leden van de MR zijn om de 4 jaar verkiesbaar. De MR is te bereiken via: mr.8baan@obsdeachtbaan.nl
Vergaderingen MR en OR
De vergaderingen van de MR en OR zijn openbaar. Ouders zijn van harte welkom als toehoorder.